На 64 години си отиде физикохимикът акад. проф. дфзн Петър

...
 На 64 години си отиде физикохимикът акад. проф. дфзн Петър
Коментари Харесай

Отиде си най-младият академик, светило в химията

 

На 64 години си отиде физикохимикът акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дълготраен учител във Факултета по химия и фармация на Алма матер, оповестиха от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Завършва със златен орден Математическата гимназия в Габрово. През 1981 година приключва Физическия факултет на Софийския университет като първенец на випуска, със специализация " Атомна физика ". През 1981 година е назначен за физик към катедра " Физикохимия " на Химическия факултет на Софийския университет, където по-късно става докторант (1982-1984 г.). През 1985 година става " претендент на физическите науки ", през декември 1990 година - доцент по " Химична физика ", а от 2002 година е професор по физика на кондензираната материя при Химическия факултет на Софийския университет.

За високите си научни достижения през 2004 година той е определен за член-кореспондент по химически науки към Българска академия на науките, а през 2012 година е определен за пълновръстен член на Българска академия на науките, като дълги години е най-младият учен. През 2010 година проф. Кралчевски е определен за секретар на Европейското общество по колоиди и повърхности (ECIS), през 2015 година за член на Управителния съвет на International Association of Colloid and Interface Scientists (IACIS), а през 2020 година за член на Европейската академия на науките (Academia Europaea).

Академик проф. дфзн П. Кралчевски има впечатляваща научна и образователна интензивност, която е високо ценена, както в интернационален, по този начин и в народен мащаб. Той е един от най-изтъкнатите български учени – създател и съавтор на над 220 изявления в научни списания, 14 глави в книги и на новаторската монография Particles at Fluid Interfaces and Membranes, издадена от издателство Elsevier през 2001 година Трудовете му са представени повече от 10 000 пъти в научната литература и показателят му на Хирш е h = 46. Изнесъл е 262 отчета на научни конференции и симпозиуми, от които 58 са пленарни или поканени, както и 44 поканени лекции в задгранични университети. През 2006 година е почетен с почетен знак на Софийския университет със синя лента за обилни достижения в науката, през 2007 година печели премията " Млад професор на 2007 година ", през 2016 година е почетен с огромната премия за просвета " Питагор " на Министерството на образованието и науката, а през 2020 година печели премията " Ликлема " на Европейското общество по колоиди и повърхности.

Екипът на " Стандарт " се прекланя пред делото на учен Кралчевски и изрича съболезнования на роднините му!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР